Habitasse © Curabitur felis erat. Mauris Di Ser

De Siamees

Oorsprong: Thailand

Algemene kenmerken: Middelgroot, slank en zeer gespierd lichaam met een gewicht van 2,5 tot 5,5 kg. De Siamees is een oosterse kat, die zijn wortels heeft in Thailand, het voormalige Siam. Een Siamees heeft dan ook een exotisch uiterlijk: elegant met een lang, slank en gespierd lichaam op fijne hoge poten, een zijdeachtige, korte, aanliggende vacht en een wigvormige kop die gedragen wordt op een lange, slanke hals. De staart is lang en dun, in een punt toelopend (zweepstaart). De meest bijzondere kenmerken, die de Siamees zo apart en aantrekkelijk maken, zijn de stralend blauwe, amandel-vormige ogen, die een beetje 'gemeen' mogen kijken en de zeer grote, laag geplaatste oren. De Siamees heeft z.g. 'points': de uiteinden van de kat, neus, oren, poten en staart, zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. De meest bekende is de seal point, maar er is nog een heel scala aan point-kleuren. Zo kennen we de blue point, chocolate- en lilac point, maar ook cinnamon- en fawn point en red-, cream en tortie point. Daarnaast zijn er ook nog de tabby points in genoemde kleuren. Er bestaat zelfs een geheel witte Siamees, 'Foreign White' genaamd.

De Seychellois: Dit is een 'fancy' naam voor de Siamees met wit. Deze variëteit werd in 2006 door de FIFe erkend als zusterras van de Siamees/Balinees/Oosters Korthaar/Oosters Langhaar. De Seychellois onderscheidt zich slechts van de Siamees door het voorkomen van witte vlekken in het gezicht en op het lichaam. De Seychellois komt ook voor in de langharige vorm.

Karakter: De Siamees is een super-aanhankelijke, actieve, speelse en mens-gerichte kat. Het ras wordt ook wel 'de hond onder de katten' genoemd. Ze geven enorm veel liefde aan hun mens, maar eisen die ook in dezelfde mate terug. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels en bewegelijk, ze zijn uitermate nieuwsgierig en bemoeien zich overal mee. Daarbij zijn ze intelligent en inventief; een deur openmaken is een koud kunstje voor deze katten. Siamezen zijn uiterst goede moeders voor hun kittens, maar ook dan zijn ze enorm bemoeizuchtig en bedillerig. Om hun kittens letterlijk 'kort te houden' bijten ze vaak de snorharen van hun kroost af, opdat ze niet al te ver van het nest zullen weglopen. Een Siamees heeft behoefte aan een of meerdere soortgenootjes als gezelschap en wil niet genegeerd worden.

Verzorging: De vacht van de Siamees is zeer kort en glad aanliggend en vraagt weinig verzorging, een enkele keer zachtjes kammen en even opwrijven met een zachte doek is voldoende.

Fouten: Schoonheidsfoutjes zijn: een knikje in de staart, een uitstekend borstbeentje, een scheve kaak, boven- of onderbeet, monorchide (katers met één niet ingedaalde teelbal) en scheelzien. Deze foutjes beïnvloeden de gezondheid geenszins, maar het is niet wenselijk met dergelijke dieren te fokken.

 

De eigenschappen van de Siamees & Oosters korthaar

De Oosters Korthaar en Oosters Langhaar .

Oorsprong: Thailand, Groot Brittannië

Algemene kenmerken: Middelgroot, slank en zeer gespierd lichaam met een gewicht van 2,5 tot 5,5 kg. Feitelijk is de Oosters Korthaar/Langhaar een Siamees/Balinees in een effen jasje. Het ontbreken van het gen voor de points, die kenmerkend zijn voor de Siamees, maakt dat deze katten effen gekleurd of tabby zijn. In tegenstelling tot de Siamees hebben de oosterlingen geen blauwe maar groene ogen. De Oosters Korthaar/Langhaar is een oosterse kat, die, evenals de Siamees, zijn wortels heeft in Thailand, het voormalige Siam. Deze katten hebben dan ook een exotisch uiterlijk: elegant met een lang, slank en gespierd lichaam op fijne hoge poten, een zijdeachtige, korte, aanliggende vacht en een wigvormige kop die gedragen wordt op een lange, slanke hals. De staart is lang en dun, in een punt toelopend (zweepstaart). De meest bijzondere kenmerken, die de Oosters Korthaar/Langhaar zo apart en aantrekkelijk maken, zijn de stralend groene, amandel-vormige ogen, die een beetje 'gemeen' mogen kijken en de zeer grote, laag geplaatste oren. De Oosters Korthaar/Langhaar komt voor in hetzelfde kleurenscala als de Siamees, maar dan zijn ze volledig gekleurd of geheel tabby. Zo kennen we de Oosters Korthaar/Langhaar black, blue, chocolate (ook wel 'havana' genoemd), lilac (dat we ook kennen als 'lavendel'), cinnamon, fawn, red, cream en tortie. Daarnaast zijn er ook nog de tabby's in genoemde kleuren. Deze tabby's kunnen voorkomen in de patronen ticked, mackerel, spotted en blotched (ook wel 'classic tabby' genoemd). Er bestaat ook een witte Oosters Kort-/Langhaar, deze variëteit is echter bij de FIFe niet erkend.

Karakter: De Oosters Korthaar/Langhaar is een super-aanhankelijke, actieve, speelse en mens-gerichte kat. Ze worden ook wel 'de hond onder de katten' genoemd. Ze geven enorm veel liefde aan hun mens, maar eisen die ook in dezelfde mate terug. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels en bewegelijk, ze zijn uitermate nieuwsgierig en bemoeien zich overal mee. Daarbij zijn ze intelligent en inventief; een deur openmaken is een koud kunstje voor deze katten. Oosters Kortharen en Langharen zijn uiterst goede moeders voor hun kittens, maar ook dan zijn ze enorm bemoeizuchtig en bedillerig. Om hun kittens letterlijk 'kort te houden' bijten ze vaak de snorharen van hun kroost af, opdat ze niet al te ver van het nest zullen weglopen. Een Oosters Korthaar/Langhaar heeft behoefte aan een of meerdere soortgenootjes als gezelschap en wil niet genegeerd worden.

Verzorging: De vacht van de Oosters Korthaar is zeer kort en glad aanliggend en vraagt weinig verzorging, een enkele keer zachtjes kammen en even opwrijven met een zachte doek is voldoende.  

Fouten: Schoonheidsfoutjes zijn: een knikje in de staart, een uitstekend borstbeentje, een scheve kaak, boven- of onderbeet, monorchide (katers met één niet ingedaalde teelbal) en scheelzien. Deze foutjes beïnvloeden de gezondheid geenszins, maar het is niet wenselijk met dergelijke dieren te fokken.

Bron: Mundikat